prima oara attu

De câte ori te-a dezamăgit sistemul de educație din România?

De câte ori te-a dezamăgit sistemul de educație din România?

Gândește-te la ce ai simțit prima oară când ți-ai dat seama că sistemul de educație din România mai mult te încurcă decât te ajută. Nu a fost un sentiment prea încurajator, nu?

Conform statisticilor realizate de Eurostat în 2022,  România se află pe primul loc în privința abandonului școlar, în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani. Deși Uniunea Europeană își dorește să minimizeze până la sub 9% abandonul școlar până în 2030, România continuă să crească procentul abandonului școlar cu până la 16%.

În comparație cu procentul ridicat al României la abandonul școlar, alte state din UE ne arată că se poate mult mai bine: în Polonia și Lituania abandonul școlar este de 5%, în Irlanda, Slovenia și Grecia este de 4%, iar în Croația 2%.

De ce adolescenții din România renunță la școală?

Cauza abandonului școlar are rădăcini adânci în situația socio-economică României – pe scurt, dacă nu ai bani, nu ai posibiltăți. Multe familii au o situație financiară precară, de aceea nu își permit să-și susțină copiii pentru a urma studii. De multe ori, acești copii care provin din familii fără posibilități sunt trimiși la muncă de tineri, pentru a aduce venit în plus familiei.

Conform comunicatului de presă al Ministerului Muncii din septembrie 2023, salariul minim pe economie este de 3.300 lei (venit minim acordat în cele mai multe cazuri), iar studiul realizat de Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România arată că valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii este de 9978 lei.

Printr-un calcul simplu, ne dăm seama că o familie cu doi copii nu poate supraviețui cu mai puțin de 2000 de euro pe lună în România, așadar următorul pas este intuitiv – părinții pleacă în străinătate pentru a munci, ca să ofere un trai decent copiilor.

Școala gratis, dar contracost

Știm deja că în România  s-a format acest cult al meditațiilor – un copil va face meditație la măcar două materii pentru a se pregăti pentru Examenul de Capacitate din clasa a VIII-a, iar un elev de liceu cel mai probabil ia meditații la 3 materii pentru Bacalaureat. De ce?

Printre răspunsurile care se află în majoritate, se numără următoarele: elevii nu se descurcă suficient de bine la anumite materii, părinții își doresc performanță sau pentru că profesorul de la clasă nu este suficient de pregătit sau interesat.

Conform investigației conduse de Scena9, ciclul meditațiilor începe odată cu intrarea copilului în gimnaziu. Astfel, din răspunsurile pe care le-au primit din chestionarul lansat către un eșantion de părinți, Scena9 a aflat că peste 60% din copii au început meditațiile în V-VIII, iar un procent egal de părinți afirmă că și-au trimis copiii la pregătire odată cu începerea ciclului primar, respectiv din liceu.

Sursa: Scena9

Sursa: Scena9

Rezultatele infograficelor de mai sus vorbesc de la sine: dacă un copil nu este dirijat de o persoană din învățământul de stat sau în privat, are toate șansele să își dorească să renunțe la școală.

Educație non-formală la sat

Asociația Țara Tinerilor Uniți (ATTU) este un ONG din București care se ocupă cu proiecte din zona socială, axându-se în special pe situația copiilor din medii defavorizate. În cadrul proiectului  EduPACT, organizația comunică direct cu conducerea școlilor partenere, iar voluntarii ONG-ului merg prin satele din proximitatea Bucureștiului și desfășoară activități cu copiii din aceste medii, pregătind totul cu grijă, pentru a le oferi o experiență cât mai frumoasă.

Eduard Ungureanu este facilitator de workshshop-uri în cadrul acestui proiect și interacționează în mod direct cu acești copii. El ne spune că prin acest proiect simte că poate pune un zâmbet pe fața unor copii care chiar au nevoie să se bucure sincer de ceva:

„Ne trezim sâmbăta la 6 dimineața și ne urcăm în autocar, iar la destinație copiii ne așteaptă, culmea, în zile de weekend, la școală, pentru a face activități, workshopuri și pentru a vedea o altă abordare asupra educației, una non-formală. ”

Eduard crede că subfinanțarea sistemului de educație e motivul principal pentru care acesta a eșuat. El spune că puțini oameni competenți rămân în sistemul de învățământ, iar restul sunt îndepărtați fie de corupție, fie de salariile mici:

„La lipsa de personal se adaugă și lipsa infrastructurii. Clar îți vine să te lași de școală dacă nu-ți place să fii acolo. Din fericire, noi am colaborat foarte bine cu școlile unde am fost, prin workshopurile de educație non-formală și pentru că atât noi, cât și conducerea, am avut grijă de copii, ne chinuim să ținem abandonul cât mai aproape de 0.”

Entuziasmul echipei ATTU aduce copiii la școală și în wekeend

Eduard povestește că odată ce au început workshop-urile în aceste sate defavorizate, copiii se adunau la școală din curiozitate, în timpul liber, să vadă ce se întâmplă. Iar când aduci copiii de bunăvoie la școală, în weekend, este evident că entuziasmul depășește alte bariere din comunitate.

Echipa ATTU și-a dat seama că nevoia acestor copii este aceea de a fi îndrumați, de a le arăta cineva prin mijloace prietenoase și non-tradiționale că școala chiar poate fi altfel, că merită să continue parcursul educational. În condiții ideale, cu susținere și înțelegere pentru preocupările și talentele fiecăruia, niciun copil nu are vreo predispoziție să renunțe.

„Când renunță, copiii de regulă sunt deja singuri în lupta cu tentația abandonului școlar. Adică atunci când renunță, familia deja fie nu-i mai susține să se ducă la școală, fie e complet absentă din viața lor. În realitate, ei sunt copii fix ca mine și ca tine care n-au avut sprijin, îndrumare și condiții să conștientizeze că școala merită terminată.”, spune Eduard.

ATTUul lor este facerea de bine

Echipa ATTU organizează și o campanie de Crăciun în satul Lipia, în apropiere de București, unde vor aduce copiilor un ajutor mult așteptat – geci de iarnă pentru toți copiii din școală, cadouri de Crăciun și workshop-uri. Prin această campanie, echipa ATTU își dorește să creeze un mediu sigur, în care copiii să se bucure, să simtă că au un sprijin și să păstreze amintiri dragi. Dacă dorești și tu să contribui la bucuria altora, poți arunca un ochi aici.

„Efortul logistic pentru aceasta ultima campanie a EduPACT 2023 e unul mult mai mare, dar ne mobilizăm, pentru că și impactul nostru va fi mai resimțit de comunitatea în care mergem să ajutăm.”, spune Eduard.

Diferența dintre un copil dintr-un mediu defavorizat și unul care provine dintr-o familie cu venituri decente este șansa la oportunități. Sărăcia poate dicta în multe cazuri abandonul școlar și, în consecință, reducerea spre zero a unor șanse pe care le-ar putea avea unii copii. Dacă vrei să le fii sprijin, urmărește-i pe cei de la ATTUU și susține campaniile pe care le desfășoară.

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *