prima oara eros

Tu unde cauți informații despre sex atunci când ai nevoie?

Tu unde cauți informații despre sex atunci când ai nevoie?

Sexul încă este un subiect tabu. Rușinea dictează modul în care abordăm de multe ori subiectul ăsta, iar această frică transgenerațională de a vorbi despre sex își face simțită prezența – facem greșeli și uneori luăm decizii care pot lăsa cicatrici adânci.

Cauți sprijin? Eros poate fi cel mai bun prieten al tău

Eros este un ONG creat cu scopul de a sprijini persoanele care se confruntă cu întrebări, dileme, îngrijorare sau frică legate de sex, pe scurt, toată lumea. Eros poate fi cel mai bun prieten al tău la care apelezi pentru întrebări și din partea căruia primești sfaturi avizate de la medici specialiști (ginecologi și psihologi).

Maria Pitariu, alături de colega ei, Raisa Remeș, au creat Eros în  anul 2022, când au hotărât că trebuie să pună stop rușinii de a vorbi despre sănătatea sexuală și emoțională. Ele și-au dat seama că este necesar să înțelegem de ce ne simțim așa cum ne simțim în anumite momente, pentru că altfel apare autoblamarea. În plus, noi, ca indivizi, înglobăm sănătatea emoțională, sexuală și fizică. Așa cum vorbim despre sănătatea fizică, așa ar trebui să discutăm și despre celelalte tipuri de sănătate, inclusiv cea sexuală.

Totul a apărut din frustrarea noastră, frustrare pe care am simțit-o atunci când ne-am apucat să căutăm pe Google chestii legate de educație sexuală sau despre emoționalitatea noastră. De ce ne simțim așa în anumite momente? Google ne zicea că ori că avem cancer, ori suntem nașpa.

Adolescenții resimt nevoia de educație sexuală

Sexualitatea și nevoia de a primi educație sexuală fac parte din noi, de aceea nu  putem să le negăm existența, să ne prefacem că nu există. Fiecare dintre noi are nevoie de cel puțin un minim de cunoștințe în sfera asta, iar dacă ne mulțumim cu minimul, cel mai probabil vom ajunge în situații complicate, care ar fi putut fi prevenite atât de ușor – prin educație sexuală. Așa că o idee bună ar fi să ne eliberăm de rușinea transmisă din generație în generație și să ne asumăm lucruri, prin informații preluate din surse sigure și avizate.

Eros este una dintre aceste surse avizate, care te poate ajuta atunci când ai nevoie de o informație legată de sex sau de starea ta emoțională. Așadar, în loc să dai scroll infinit pe Reddit pentru a găsi răspuns la ceea ce cauți, mai sigur este să le scrii celor de la Eros, pe site-ul lor.

„Lumea poate să acceseze site-ul nostru unde ne pot spune sub anonimat ce au pe suflet, cu ce probleme se confruntă, ce curiozități au și primesc un sfat, o părere de la un specialist. Nu e un diagnostic pentru că ce facem noi nu înlocuiește consultul la medic, dar te ajutăm cumva să te duci pe o nișă mult mai sigură decât ar face Google.”

La ce e bună educația sexuală?

Sigur ai auzit întrebarea asta măcar o dată spusă pe un ton ironic și de aia îți poți da seama de ce în școli încă nu a fost introdusă educația sexuală drept o materie ca oricare alta. Educația sexuală nu ține de a învăța Kama Sutra sau de a încuraja adolescenții să își înceapă viața sexuală devreme. Ține doar de a învăța metode sigure de a practica sexul, de a înțelege ce înseamnă consimțământul, de a învăța cum funcționează metodele contraceptive și de a fi conștient de riscurile bolilor cu transmitere sexuală.

Investigația condusă de Scena9 face o radiografie asupra situației actuale din România în legătură cu educația sexuală în școli și rănile pe care lipsa ei le lasă. Va dispărea vreodată pudoarea care face mai mult rău decât bine?

Ce știm despre copiii care fac copii?

Organizația Salvați Copiii au făcut un studiu în anul 2022, privind procentul de mame minore din România. Studiul „Analiza privind situația mamelor și gravidelor din zonele rurale defavorizate” a fost realizat pe 260 de persoane care au vârsta de 16 ani sau mai puțin. Vârsta medie la nivelul întregului eșantion este de 16,2 ani. Datele prezentate în studiu se confirmă și de către de Institutul Național de Statistică, care arată că în 2021, 687 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame. În 21% din aceste cazuri, vârsta tatălui este între 20 și 44 de aniO treime dintre mamele minore din România s-au născut tot din mame minore, dintre care majoritatea nu au mai frecventat școala după ce au rămas însărcinate.

Grafic preluat din Studiul  „Analiza privind situația mamelor și gravidelor din zonele rurale defavorizate”  realizat de Organizația Salvați Copiii

Consimțământul poate arăta în multe feluri

În multe cazuri, nu înțelegem ce ni se întâmplă pe moment. Putem să ne aflăm într-o situație în care nu știm cum să reacționăm și ne blocăm. Se poate să fim vulnerabili și să cedăm presiunilor unei persoane care vrea să facă ceva împotriva voinței noastre. Cert este că acest consimțământ este valid doar dacă vine din propria inițiativă și dacă este dus până la capăt.

„Consimțământul înseamnă mai multe lucruri, e alcătuit din mai multe bucățele, printre care se numără principii și acordul exprimat liber, fără să te simți îngrădit. Din nou, ideea e că atunci când vorbim despre consimțământ te poți răzgândi oricând. Adică dacă eu acum am spus da, asta nu înseamnă că o să rămână așa, poate am ajuns într-un punct în care nu mă mai simt confortabil. Consimțământul este despre limite și respect. E vorba și despre respectul pe care-l ai tu față de tine și cât de mult ții la limitele pe care tu ți le-ai trasat.”

Dacă simți orice îngrădire, obligație sau dacă ești inconștient de ce faci, atunci lucrurile se îndepărtează de ceea ce înseamnă de fapt consimțământ. În cazurile astea, putem vorbi și de nevoia de autovalidare prin sex sau de validare a altcuiva: „Nu fac sex doar ca să-i demonstrez omului de lângă mine că țin la el. Nu fac lucruri ca să te fac pe tine să te simți confortabil, când de fapt eu nu vreau să le fac. Nu, asta nu se face, nu se acceptă”, spune Maria.

Eros ne arată că „Școala altfel” poate fi chiar altfel

Adolescenții și pre-adolescenții sunt curioși și au nevoie de a li se demonta anumite mituri despre sex care s-au propagat prin mijloace ca telefonul fără fir. Diriginta unei clase din Cluj-Napoca și-a dat seama de faptul că toți copiii cu care lucrează au nevoie de cineva cu care să vorbească pe bune despre sex și sexualitate, de aceea a apelat la echipa Eros.

În „Școala altfel”, Eros a creat un spațiu sigur în care au început să vorbească cu elevii, să găsească soluții împreună la diverse probleme, iar așa adolescenții au devenit vulnerabili și au simțit că pot avea încredere să se deschidă.

Faptul că există un ONG care vorbește transparent și asumat despre sex cu adolescenți s-a făcut auzit, de aceea mai multe cadre didactice din licee au început să îi cheme pe cei de la Eros pentru discuții în clase.

„Feedback-ul a fost foarte pozitiv de la fiecare dirigintă.”, spune Maria.

Demontarea miturilor legate de sex poate schimba vieți

Miturile legate de sex sunt probabil cele mai periculoase – poți trăi cu impresia că dacă faci sex în timpul menstruației, nu vei rămâne însărcinată, dar adevărul se află la polul opus. În aceeași categorie se află și practicarea sexului neprotejat, prin metoda retragerii  înainte de ejaculare. Spermatozoizii pot trăi până la 72 de ore în vagin, și nu, oxigenul nu îi ucide, așa cum poate ai mai auzit zicându-se.

Legat de sexul neprotejat, acesta poate duce la transmiterea bolilor sexuale, iar faptul că faci duș după contact nu schimbă situația cu nimic – odată transmise, bolile vor rămâne în organism indiferent de cât de mult te-ai spăla. Cea mai sigură variantă e ca înainte de a avea contact sexual cu cineva, să îl întrebi când și dacă și-a făcut analizele pentru boli cu transmitere sexuală, oricât de prost te-ai simți.

citat eros

Ne-am obișnuit și să auzim că anticoncepționalele îngrașă, dar de fapt nu putem generaliza acest lucru – efectele secundare variază de la o persoană la alta, plus că e foarte important să primim o schemă de tratament personalizată de la medicul nostru, pentru a se potrivi cât mai bine organismului nostru.

Maria ne povestește că printre scopurile ONG-ului se află și demontarea de mituri: „Noi cam asta ne-am dori, să dăm de toți pereții cu miturile legate de sex. Sunt foarte, foarte multe mituri, atât de multe, încât nici n-aș putea să le aranjez cronologic.”

Contează, de fapt, virginitatea?

„Virginitatea este descrisă ca și statusul unei persoane care nu a avut niciodată contact sexual.”, explică Maria într-un articol de pe blogul Eros. La nivel conceptual, asta e o frază care definește termenul în sine, dar într-un limbaj mai ostil, poate ai mai auzit de termeni ca: „pură”, „curată”, „inocentă”. Expresiile de tipul ăsta nu doar că inhibă sexualitatea și libertatea de alegere a fiecăruia, dar reprezintă și o preconcepție care stabilește clar stereotipuri. Încadrează fetele și femeile în tipare prestabilite.

„Virginitatea e pur și simplu un concept impregnat de societate, nimic mai mult. E doar un concept care cumva îmbracă ideea de a fi făcut sex sau nu.”, ne spune Maria.

Această importanță care se oferă virginității traduce faptul că sexul este considerat a fi ceva rușinos, nu este acceptat ca o nevoie de bază: „Dacă am văzut piramida lui Maslow, știm că la bază se află printre nevoile primare – mâncare, apă, adăpost – și sex, pentru că e ceva normal.”

Educația sexuală poate fi și asimilată de noi înșine prin autoeducare, asta dacă nu a fost nimeni altcineva acolo ca să ne traseze o direcție bună. Cel mai important în acest proces este să ne alegem corespunzător sursele din care învățăm educația sexuală. Așadar, fă-ți un bine și aruncă un ochi pe pagina celor de la Eros. Sigur vei găsi cel puțin un răspuns pe care îl cauțI.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *