prima oara hug

Prima oară când am simțit că aparțin

Prima oară când am simțit că aparțin

Prima oară când ajungi în altă țară ești speriat. În cele mai multe cazuri, adaptarea necesită mult timp și uneori este dificilă. Nu ești niciodată suficient de pregătit pentru cât de stresant este procesul de începe o nouă viață, cu alți oameni, fără nimic familiar. Conform Inspectoratului General pentru Imigrări, numărul celor care aleg să plece din țară e în continuă creștere și reprezintă o problemă reală a țării noastre.

Poveștile voastre sunt importante, iar noi credem că ele merită spuse într-un spațiu sigur. Identitatea celor care ne scriu este anonimă. Vom folosi pseudonime atunci când vom reproduce mesajele pe care le primim din partea voastră. 

Așa s-a simțit Maria* prima oară când s-a mutat alături de familia ei în România:

„M-am născut în Atena , unde am trăit jumătate din viața mea. Părinții mei se mutaseră acolo cu ani buni înainte să mă nasc.

Am trăit viața tipică unui copil, mergeam la scoala, făceam diferite activități extrașcolare și aveam prieteni. Și totuși era ceva care lipsea și nu reușeam să mă simt completă.

Restul familiei mele locuia în România, îi vizitam doar verile și mi-era cumplit de dor de ei. Vedeam cum după copii la școală veneau bunicii și îmi doream și eu, așa că mi-am convins părinții să ne mutăm.

A fost greu. A trebuit să învăț să scriu în română și să mă pregătesc pentru școală, urma să intru în clasa a 5-a.

Nu aveam niciun prieten, nu cunoșteam pe nimeni și mi-a luat ceva timp să mă acomodez și să mă desprind de viața mea anterioară.

A fost cea mai bună alegere. Mi-am început o nouă viață și fără această schimbare nu aș fi reușit să ajung unde sunt acum, să mă bucur de întreaga familie și să cunosc oamenii care îmi sunt alături acum.”


Pentru tine cum a fost prima oară?

Dacă ești interesat de mai multe articole de acest gen, te invităm să citești sentimentele și trăirile celorlalți, ca poate să le înțelegi mai bine pe ale tale.

Photo credits: Natalia Radu

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *