prima oară

Prima oară când m-am pus pe primul loc

Prima oară când m-am pus pe primul loc

Prima oară când te pui pe tine însuți pe primul se simte ciudat. De câte ori te-ai gândit “trebuie să fac asta, altfel dezamăgesc”? Psihologii numesc acest fenomen “efectul măștii de oxigen”. Conform teoriei “măștii de oxigen”, dacă te afli în situația nefericită de a fi într-un avion care este pe cale să se scufunde, ar trebui să îți asiguri masca de oxigen înainte de a ajuta pe oricine altcineva, inclusiv copiii. Dacă nu, riști să nu poți ajuta pe nimeni cu nimic. Practic, fără să îți satisfaci propriile nevoi, nu le poți satisface nici pe ale altora.

Poveștile voastre sunt importante, iar noi credem că ele merită spuse într-un spațiu sigur. Identitatea celor care ne scriu este anonimă. Vom folosi pseudonime atunci când vom reproduce mesajele pe care le primim din partea voastră. 

Așa s-a simțit Ioana* prima oară când s-a pus pe primul loc:

„După multe momente în care pur și simplu preferam să le fac celorlalți pe plac, să accept orice insultă, orice subestimare, am decis că este timpul să devin propria persoană, cu propriul caracter, o persoană care să își lase amprenta acolo unde calcă, pentru că am realizat că acesta este un scop important în viață: Să nu te pierzi pe tine.

Iar in momentul in care am inceput sa fac asta, toata lumea s-a purtat de parcă facusem ceva gresit – brusc, devenisem o persoana rea.

Cu toate acestea, mi-am promis că nu îmi voi mai lăsa niciodată garda jos și nu voi lăsa pe nimeni să facă ceea ce își dorește din mine. Mă simt foarte mândră.

I’m trying to stay awake.”

Traducere notă personală editor: “Încerc să supraviețuiesc”.


Dacă ești interesat de mai multe articole de acest gen, te invităm să citești sentimentele și trăirile celorlalți, ca poate să le înțelegi mai bine pe ale tale.

Pentru tine cum a fost prima oară?

Photo credits: Ioana Olar

One response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *