prima oară

Prima oară la ginecolog

Prima oară la ginecolog

Prima oară când mergi la ginecolog deja simți că va urma o experiență awkward și inconfortabilă. Te simți stânjenită de situație. Te simți atât de vulnerabilă în momentele în care stai pe masa de consultații pentru a-ți vedea un străin părțile intime. Deși sunt și întâmplări plăcute sau măcar acceptabile de la ginecolog, pentru unii nu e așa. E important să știți că nu e normal ca povestea Mariei să se mai repete. Că niciun medic nu are dreptul de a profita de tine cât ești într-o situație vulnerabilă.

Dacă aveți orice fel de nelămurire despre un subiect ce ține de probleme ginecologice sau educație sexuală, te invităm să le adresezi celor te la Eros, care vor fi bucuroși să te ajute.

Poveștile voastre sunt importante, iar noi credem că ele merită spuse într-un spațiu sigur. Identitatea celor care ne scriu este anonimă. Vom folosi pseudonime* atunci când vom reproduce mesajele pe care le primim din partea voastră. 

Așa s-a simțit pentru Maria* prima oară când a mers la ginecolog:

„Am făcut candida în primul an de facultate și m-am speriat foarte tare când am simțit primele simptome. Mă simțeam atât de ciudat și rău încât am luat decizia să merg la urgență, la secția de ginecologie. Am mers singură și îmi era frică, pentru că nu mai simțisem asta niciodată și credeam că e ceva rău.

prima oară când am mers la ginecolog

Inițial, nici nu voiau să mă primească, nu știu de ce – inclusiv portarul mi-a zis să insist dacă nu vor să mă consulte, “să spun că e ceva foarte grav”.

O doctoriță foarte tânără mi-a spus că n-are ce să-mi facă, maxim o ecografie, dar ei n-au cum să recolteze probe. Poate doar să presupună ce am și să îmi dea un tratament la ghici.
În timp ce îmi făcea ecografia, un doctor în vârstă a intrat în salon fără vreo reținere și a venit lângă patul pe care eram așezată.

Eram șocată și nu înțelegeam de ce e permis să intre cine vrea într-un moment în care eram dezbrăcată de la mijloc în jos.
Doctorul a început să-mi pună mâna pe picior și să mă mângâie, iar eu mi-am retras piciorul. El a zis: “Domnișoară, crezi că e prima oară când văd ce ai tu?”. Și stătea acolo și îmi fixa corpul cu privirea.
Doctorița continua să facă ecografia fără să mă privească.
Am ieșit din salon cu pielea de găină. După mine a ieșit doctorul și m-a mângâiat pe spate, dându-mi rețeta și urându-mi un călduros “Ai grijă de tine.”


Dacă ești interesat de mai multe articole de acest gen, te invităm să citești sentimentele și trăirile celorlalți, ca poate să le înțelegi mai bine pe ale tale.

Pentru tine cum a fost prima oară?

Photo credits: Vlăduț Bîlea

Colaj: Natalia Radu

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *